Η μετατροπή της κατηγορίας σε κακούργημα θορύβησε τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων πανελλαδικά για την απόφαση στην υπόθεση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών

Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε τη δίκη για την έκρηξη του λέβητα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, που σημειώθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο μαθητή του σχολείου.
Θέλουμε κατ’ αρχήν να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα τραγικά πρόσωπα αυτής της ιστορίας. Τους γονείς και την αδελφή του αδικοχαμένου παιδιού.
Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο στην ζωή από τον γονιό που χάνει το παιδί του και μάλιστα με τόσο άδικο τρόπο.
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με τον εργολάβο και τον τεχνικό του κάθισαν και 6 συνάδελφοι μηχανικοί και στελέχη της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, οι οποίοι κλήθηκαν να απολογηθούν για αδικήματα σχετιζόμενα με την ευθύνη τους ως τεχνικοί υπάλληλοι- επιβλέποντες στο πλαίσιο εκτέλεσης του έργου ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού κτιρίου.
Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών υιοθέτησε την πρόταση της Εισαγγελέως και αποφάσισε την παραπομπή οκτώ εκ των κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, μετατρέποντας την κατηγορία σε κακούργημα από ανθρωποκτονία εξ αμελείας, προσάπτοντας ουσιαστικά δόλο στους συναδέλφους μηχανικούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως μηχανικών.
Με άλλα λόγια το Δικαστήριο απεφάνθη ότι υπάρχουν αποχρώσεις-ενδείξεις ότι οι συνάδελφοί μηχανικοί προέβλεψαν τον θάνατο ενός μικρού παιδιού και αποδέχτηκαν ως πιθανό το αποτέλεσμα, χωρίς να κάνουν κάτι για να το αποτρέψουν!!!!
Με σεβασμό στη δικαιοσύνη και στο ρόλο του καθενός, κυρίως με σεβασμό στη μνήμη του αδικοχαμένου Βασίλη, δεν καταλάβαμε τι ήταν αυτό που ώθησε την Εισαγγελέα και το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να αποδεχθούν μετά από αρκετές συνεδριάσεις την πρόταση του συνηγόρου κατηγορίας για αλλαγή του κατηγορητηρίου από πλημμέλημα σε κακούργημα.
Αδυνατούμε όμως να αποδεχτούμε ότι οι συνάδελφοί μας ενήργησαν με τον τρόπο που περιγράφηκε από το Δικαστήριο, δηλαδή με ενσυνείδητη αμέλεια, άνθρωποι οικογενειάρχες με μικρά παιδιά οι ίδιοι, άνθρωποι ομολογουμένως της δουλειάς και του καθήκοντος.
Ίσως η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που επικρατεί στην χώρα και η αρνητική κριτική που δέχεται το δικαστικό σώμα ( Τέμπη, σκάνδαλα ) συνετέλεσε στην αλλαγή του κατηγορητηρίου.
Πέρα όμως από την απόδοση των ευθυνών στις δικαστικές αίθουσες θα πρέπει να δούμε και τα βαθύτερα αίτια τέτοιων τραγικών καταστάσεων .
Τι πρέπει να γίνει ώστε να μη βρεθεί κανείς γονέας στην θέση αυτών του αδικοχαμένου παιδιού.
Όπως και κανείς εργαζόμενος στην θέση των κατηγορούμενων συναδέλφων της τεχνικής υπηρεσίας.
Οι οποίοι λειτουργώντας μέσα σε ένα προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο(ν.4412/2016) και σε υποστελεχωμένες υπηρεσίες, καλούνται να επιβλέπουν δεκάδες έργα κάθε χρόνο με τον καθημερινό φόβο μην γίνει κάποιο ατύχημα και βρεθούν απολογούμενοι σε δικαστικές αίθουσες.
Κάτι που συμβαίνει τακτικά. Με την διαφορά ότι εδώ υπήρξε απώλεια ζωής και μάλιστα ενός παιδιού.
Το νομοθετικό πλαίσιο και η απόφαση του δικαστηρίου επιρρίπτουν και διαχέουν την ευθύνη σε όσους ανεξαιρέτως του υπογράφοντες, χωρίς καμιά διαβάθμιση ή ιεράρχηση .
Η μετατροπή της κατηγορίας σε κακούργημα έχει θορυβήσει τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων πανελλαδικά και είναι δεδομένο ότι θα κωλυσιεργήσει την παραλαβή σημαντικών έργων που πρέπει να γίνουν όχι μόνο στα σχολεία αλλά γενικότερα στους Δήμους .Έργα που αφορούν την ασφάλεια μαθητών και δημοτών.
Τέλος να ευχηθούμε στο δικαστικό σώμα και στους εισαγγελείς αυτό που προσδοκά όλη η ελληνική κοινωνία. Να δείχνουν σε παρόμοιες περιπτώσεις τα ίδια αντανακλαστικά και αυστηρότητα και στα υψηλά κείμενα πολιτικά πρόσωπα.
Για να μην προσβλέπουν, όπως οι γονείς στην περίπτωση των Τεμπών, την πραγματική έρευνα από Ευρωπαίους Εισαγγελείς και την δικαίωση τους από Ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Ούτε να αναμένει η ελληνική κοινωνία τους Ευρωπαίους Εισαγγελείς να διαλευκάνουν εγχώρια σκάνδαλα που ‘’ Ο κόσμος τα έχει βούκινο και εμείς κρυφό καμάρι΄΄
