Μετά το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ δυσκολίες στις πληρωμές αγροτών

Αν ισχύει η νέα φιλοσοφία λειτουργίας του Οργανισμού (ΟΠΕΚΕΠΕ) που βασίζεται, πλέον, στη λογική «πρώτα οι έλεγχοι, μετά οι πληρωμές», το αποτέλεσμα είναι να καθυστερούν οι πληρωμές των επιδοτήσεων που περιμένουν χιλιάδες πραγματικοί δικαιούχοι από τις 30 Ιουνίου.
Με τις πληρωμές να πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή και από μήνα σε μήνα, και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργεί κατά βούληση, περιφρονώντας τις ανάγκες των αγροτών, αλλά και τις ίδιες τις εντολές της πολιτικής του ηγεσίας.
Τον Ιούνιο θα έπρεπε να πληρωθούν 413 εκατ. ευρώ για το σύνολο των εκκρεμοτήτων για άμεσες ενισχύσεις και περιβαλλοντικά προγράμματα του 2024, αλλά μέχρι και σήμερα ο υπό κατάργηση ΟΠΕΚΕΠΕ , μετά την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ, δεν έχει πληρώσει ούτε 100 εκατ. ευρώ.
Πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή οι πληρωμές ενισχύσεων των αγροτών

Από αναβολή σε αναβολή και από μήνα σε μήνα, πηγαίνουν οι πληρωμές ενισχύσεων των αγροτών, περιφρονώντας τις ανάγκες των αγροτών και σε κάποιες περιπτώσεις τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας.
Η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη για τη Βιολογική Κτηνοτροφία και Μελισσοκομία του 2025, καθώς, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι πληρωμές μετατίθενται για το φθινόπωρο, πιθανότατα μέχρι τον Οκτώβριο, με τις καθυστερήσεις να οφείλονται κυρίως σε διασταυρωτικούς και επιτόπιους ελέγχους, που θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Μάλιστα σε σύνολο 413 εκατ. ευρώ περίπου που είναι το σύνολο των εκκρεμοτήτων για άμεσες ενισχύσεις και περιβαλλοντικά προγράμματα του 2024, και υπό κανονικές συνθήκες θα ‘πρεπε να έχουν πιστωθεί στους λογαριασμούς των αγροτών το αργότερο στις 30 Ιουνίου, ο υπό κατάργηση ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει πληρώσει ούτε 100 εκατ. ευρώ.
Στο παραπάνω συνολικό ποσό υποχρεώσεων δεν περιλαμβάνονται τα 350 εκατ. ευρώ που έχει εγκρίνει σε πρώτο στάδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικυρώνοντας σε πρώτη φάση την προκήρυξη που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα (Ιούνιο), με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα να δηλώνει ότι επ’ αυτών οι έλεγχοι θα είναι εξονυχιστικοί και εξ αυτού του λόγου, ήδη πολλοί παραιτούνται της αίτησης ενίσχυσης.

Οι υποχρεώσεις του Οργανισμού, αντί να ακολουθήσουν τις προθεσμίες που υπαγορεύουν οι κοινοτικοί κανονισμοί και να οριοθετούνται σε τρεις φάσεις (προκαταβολή, εξόφληση, τελική εκκαθάριση), όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα γίνονται μικρά κομμάτια, χωρίς να ξέρει κανείς, τί να περιμένει, πότε θα το πληρωθεί και που οφείλεται η διαφορά.
Κάπως έτσι, από τα 413 εκατ. ευρώ καθαρών υποχρεώσεων του 2024 που προαναφέρθηκαν και θα ‘πρεπε να έχουν πληρωθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου, πιστώθηκαν τελικά, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των ιθυνόντων, περί τα 52 εκατ. ευρώ για υπόλοιπα άμεσων και συνδεδεμένων ενισχύσεων και περί τα 45 εκατ. ευρώ για προγράμματα απονιτροποίησης
Και οι δύο αυτές πληρωμές έγιναν μετά την 1η Ιουλίου και όχι μέχρι 30 Ιουνίου και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει με τα υπόλοιπα.
Προς το παρόν, ακούγεται πως την ερχόμενη Τρίτη 15 Ιουλίουθα γίνει η εκκαθάριση και ότι έχει απομείνει από την παλιά πρόσκληση που υπολογίζεται περί τα 60 εκατ. ευρώ περίπου, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 30% της προβλεπόμενης ενίσχυσης για το 2024.

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει διαχωρισμός στην πληρωμή των δύο προσκλήσεων (παλιά για γεωργία και κτηνοτροφία και νέα μόνο για φυτική) με τη δεύτερη, δηλαδή τα νέα βιολογικά της φυτικής, να καθυστερεί έτη περαιτέρω, καθώς παρατηρούνται προβλήματα, τόσο τεχνικής φύσεως (μετάπτωση στο ΟΣΚΕ) όσο και ουσιαστικά, όσον αφορά στις διασταυρώσεις.
Ως γνωστόν η προκήρυξη και οι εγκρίσεις έγιναν μέσα σε λίγες μέρες, περί τα τέλη του περασμένου μήνα, επομένως δεν υπήρχε ο χρόνος να γίνουν οι έλεγχοι.
Πάντως είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει κάποια απ’ αυτές τις πληρωμές και αν καταστεί τελικά η πίστωση για τα παλιά βιολογικά την ερχόμενη Τρίτη, η επόμενη παρτίδα με τα νέα βιολογικά φυτικής, ύψους 130 εκατ. ευρώ περίπου, μπορεί να αναμένεται περί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Ούτε λόγος βέβαια για τα νέα βιολογικά στους κλάδους Κτηνοτροφίας και Μελισσοκομίας, όπου οι ελεγκτικές αρχές φαίνεται να έχουν ακόμα πολύ δουλειά, καθώς οι αιτήσεις που έχουν γίνει ειδικά στη μελισσοκομία, φτάνουν να είναι δεκαπλάσιες των διαθέσιμων πόρων της προκήρυξης, δηλαδή 180 εκατ. ευρώ περίπου αντί για 180εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προκήρυξη.
Διαφορά προκύπτει και στη βιολογική κτηνοτροφία, με το ποσό των αιτήσεων να φθάνει τα 170 εκατ. ευρώ από 112 εκατ. ευρώ που προέβλεπε η προκήρυξη.
Διαβάστε επίσης
