Τι κερδίζουν όσοι τρώνε βραστά αυγά κάθε μέρα – Τι ισχύει για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη
Τα αυγά αποτελούν ένα υπερπολύτιμο τρόφιμο γεμάτο πρωτεΐνη και σχετικά λίγες θερμίδες εφόσον καταναλώνονται βραστά ή ποσέ - Οι ειδικοί εξηγούν
Τα βραστά αυγά αποτελούν έναν γρήγορο και πρακτικό τρόπο για την πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και χολίνη, ουσία σημαντική για την εγκεφαλική λειτουργία. Επειδή δεν απαιτούν την προσθήκη ελαίων ή λιπών κατά το μαγείρεμα, θεωρούνται μία από τις πιο υγιεινές μορφές κατανάλωσης αυγών , σύμφωνα με τον Jeremy O'Neal , διαιτολόγο-διατροφολόγο και ειδικό στην παχυσαρκία στο UI Health.
Τα βραστά αυγά είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε πρωτεΐνη , γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για καθημερινή κατανάλωση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι -για τους περισσότερους ανθρώπους -αποτελούν μια ωφέλιμη και ασφαλή διατροφική επιλογή.
Πόσες θερμίδες περιέχει ένα αυγό;
Ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει περίπου 72 θερμίδες , σχεδόν 5 γραμμάρια συνολικού λίπους και περίπου 1,5 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Παρά το μικρό τους μέγεθος -και ιδίως οι κρόκοι -αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων. Όπως επισημαίνει ο O'Neal, « αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Α, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέος, σιδήρου και ψευδαργύρου ».
Ένα ακόμη σημαντικό θρεπτικό στοιχείο που περιέχει είναι η χολίνη, ένα βασικό συστατικό το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία κατά την εγκυμοσύνη , συμβάλλει στη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, μιας ουσίας που εμπλέκεται στις μυϊκές συσπάσεις. Όπως τονίζεται, « η χολίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική στη διάρκεια της κύησης », ενώ, σύμφωνα με τον Δρ. Amar Dave , ειδικός στην ιατρική του τρόπου ζωής στο MedStar Health, έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο και στην υποστήριξη των γνωστικών λειτουργιών στους ηλικιωμένους.
Πόση πρωτεΐνη περιέχεται σε ένα αυγό;
Σε ένα μεγάλο βραστό αυγό περιλαμβάνονται περίπου 6 έως 7 γραμμάρια πρωτεΐνη . Αν και η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι σημαντική, τα αυγά από τη μόνα τους δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των ημερησίων αναγκών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ενίσχυση και την ανάληψη του μυϊκού ιστού. Η απαιτούμενη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης εξαρτάται από παράγοντες όπως το σωματικό βάρος και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Η ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (RDA) είναι 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους.
Ωστόσο, σε περιπτώσεις αυξημένης σωματικής δραστηριότητας, οι απαιτήσεις ανεβαίνουν και κυμαίνονται μεταξύ 1,2 και 2 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους . Αντίστοιχα, κατά την εγκυμοσύνη, συνίσταται η πρόσληψη να φτάνει περίπου τα 1,1 γραμμάρια ανά κιλό βάρος, για την κάλυψη των αυξημένων διατροφικών απαιτήσεων.
Πόσο συχνά μπορώ να τρώω βραστά αυγά;
Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι ασφαλείς να καταναλώνουν μέχρι μια αυγό την ημέρα , εφόσον το επιθυμούν. Οι Διατροφικές Οδηγίες για την Αμερική 2020-2025 ενθαρρύνουν την ποικιλία στη διατροφή, προτείνοντας την τακτική κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, γαλακτοκομικών ή εναλλακτικών φυτικών προέλευσης, υγιεινών λιπαρών και τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνη. Η διαφοροποίηση των πηγών πρωτεΐνης είναι καθοριστική, όπως τονίζει ο Δρ. Dave, και μπορεί να γίνει με ένα μείγμα από άπαχα κρέατα, πουλερικά και αυγά. Παράλληλα, συνίσταται η ενσωμάτωση φυτικών επιλογών, όπως η βρώμη, τα όσπρια, οι φακές, οι σπόροι και το τόφου.
Μπορώ να φάω βραστά αυγά αν έχω υψηλή χοληστερόλη;
Όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη λαμβάνουν συχνά συστάσεις να περιορίσουν ή να αποφύγουν τα αυγά. Η ανησυχία αφορά κυρίως τον κρόκο, όπου συγκεντρώνεται σχεδόν όλη η διαιτητική χοληστερόλη. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει περίπου 200mg χοληστερόλης, σύμφωνα με τα δεδομένα του USDA (Food Data Central).
« Τα αυγά είναι σίγουρα μια μεγαλύτερη πηγή διαιτητικής χοληστερόλης», αναφέρει ο Δρ. Dave, προσθέτοντας ότι «η συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης χοληστερόλης από τη διατροφή και της εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης στο αίμα ή στεφανιαίας νόσου δεν έχει τεκμηριωθεί επαρκώς ».
Σε περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου, είναι πιο ουσιώδεις να δοθεί έμφαση στην ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που καταναλώνονται μέσω των αυγών, παρά στη χοληστερόλη τους. Δίαιτες πλούσιες σε κορεσμένα λίπη σχετίζονται άμεσα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικών, με τον Δρ. Ντέιβ.
Ωστόσο, ακόμη και για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, τα βραστά αυγά δεν χρειάζεται να αποκλείονται πλήρως. Όπως σημειώνει ο O'Neal, όταν η διατροφή είναι ισορροπημένη -περιορίζοντας τα κορεσμένα λιπαρά, αντικαθιστώντας το κόκκινο κρέας με άπαχες πρωτεΐνες, αποφεύγοντας τα έντονα επεξεργασμένα τρόφιμα και αυξάνοντας την πρόσληψη λαχανικών -τα αυγά μπορούν να αποδώσουν μια υγιεινή, πλούσια σε πρωτεΐνη επιλογή, εφόσον καταναλώνονται με μέτρο. Σε κάθε περίπτωση, για μια διατροφική ανησυχία, συνίσταται η συμβουλή με την επαγγελματική υγεία, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε ατόμου.
πηγή ygeiamou