Στις Σέρρες η Συντονίστρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου, κ. Σώκου για τις προοπτικές αναβάθμισης των τοπικών υποδομών

Η κυρία Σώκου στο πλαίσιο της περιοδείας της είχε επαφές με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Σπυρόπουλο, τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου, τους Δημάρχους και άλλους παράγοντες, ενώ ενημερώθηκε για τα αναπτυξιακά θέματα των Δήμων, καθώς και τις προοπτικές αναβάθμισης των τοπικών υποδομών.
Την Έλενα Σώκου συνόδευε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΠ Σερρών Θόδωρος Καμπούρης, ενώ στο Δημαρχείο την υποδέχτηκε η Δήμαρχος Βαρβάρα Μητλιάγκα, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρυσούλα Δρίγκα, Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, καθώς και ο Γραμματέας του Δήμου.
Η κα Σώκου δήλωσε πως το θέμα αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση καθώς πρέπει άμεσα να δοθούν σοβαρά κίνητρα στους νέους και για το λόγο αυτό ζήτησε την συνεργασία όλων των θεσμών και των φορέων.
Τώρα το κατά πόσο θα βοηθήσει η επίσκεψη μένει να το δούμε στην πράξη.
Γιατί άπαντες κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος
Από την Συντονίστρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου περιοδεία στον Δήμο Σιντικής

Νωρίτερα η κ. Σώκου έκανε περιοδεία στον Δήμο Σιντικής, στο πλαίσιο της υποστήριξης αναπτυξιακών και κοινωνικών πρωτοβουλιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Βέβαια το ξεκίνημα της επίσκεψης δεν θα μπορούσε να γίνει παρά με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριο στο Παλαιό Σχολείο του Βαμβακόφυτου.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ανάγκη διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάδειξη των θρησκευτικών και ιστορικών τοπόσημων της περιοχής, καθώς και η παραχώρηση του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου στο οχυρό Ρούπελ, με στόχο την αξιοποίησή του ως τόπου μνήμης και προσκυνήματος.
Ακολούθως, επισκέφθηκαν την παλιά Λέσχη Αξιωματικών στο Σιδηρόκαστρο, η οποία ανακαινίζεται από τη Μητρόπολη και μετατρέπεται σε Εκκλησιαστικό Κειμηλιαρχείο και έδρα λειτουργίας της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου.
Επόμενος σταθμός ήταν το Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι, ένας ζωντανός πυρήνας πνευματικής ζωής και προσκυνηματικού τουρισμού, που συμβάλλει ουσιαστικά στην προβολή της περιοχής.
Στη συνέχεια, η κ. Σώκου επισκέφθηκε το λιμανάκι της Λίμνης Κερκίνης, όπου συναντήθηκε με επαγγελματίες του τουρισμού και της τοπικής εστίασης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του οικοτουρισμού και της αγροδιατροφής, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Έμφαση δόθηκε επίσης στην ανακατασκευή και επέκταση της λιμενικής υποδομής, τη διασύνδεσή της με κύριους οδικούς άξονες και τη γενικότερη βελτίωση της οδικής προσβασιμότητας, με ταυτόχρονη προστασία του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος.
Το απόγευμα της Πέμπτης η Συντονίστρια είχε συνάντηση με εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και φορέων της περιοχής για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την προβολή και ανάδειξη τοπικών εθίμων και δρώμενων, τη συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία για τη χρηματοδότησή τους, καθώς και τη διοργάνωση δράσεων που στοχεύουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η περιοδεία της κ. Σώκου ολοκληρώθηκε με ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Σιντικής, παρουσία του Δημάρχου Γιώργου Τάτσιου, Αντιδημάρχων και Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας, όπως η βελτίωση των υποδομών, η στήριξη της αγροτικής παραγωγής, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για τη συγκράτηση του πληθυσμού και η ανάδειξη των τοπικών πλεονεκτημάτων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη δημιουργία πλαισίου υποδοχής και φιλοξενίας με σκοπό την προσέλκυση νέων οικογενειών που θα επαναπατριστούν, ενισχύοντας τον τοπικό πληθυσμό.
Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη εξωστρέφειας και προβολής των τοπικών προϊόντων σε μεγάλες αγορές, μέσω της αξιοποίησης εθνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Παναγιώτης Κεΐσογλου: Η συνάντηση υπήρξε ουσιαστική και εποικοδομητική
Στην τοποθέτησή μου, ανέδειξα εκτενώς την προβληματική κατάσταση που παρουσιάζουν πολλά σχολικά κτήρια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης για τη συντήρησή τους, καθώς και τον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων για τη συνολική αναβάθμιση της σχολικής στέγης.
Στόχος είναι να εξασφαλιστούν ασφαλείς, λειτουργικοί και αξιοπρεπείς χώροι για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Παράλληλα, έθεσα με έμφαση το μείζον ζήτημα της δημογραφικής καθίζησης που πλήττει τον νομό, σε συνδυασμό με τη σταδιακή μείωση της οικονομικής δυνατότητας των Σερραίων πολιτών.
Τόνισα την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της αγροτικής οικονομίας και των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν βασικό πυλώνα της τοπικής παραγωγικής βάσης και κοινωνικής συνοχής.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από μεριάς μου, στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί ανάπτυξης με την κατάλληλη στρατηγική: το μοναδικό οικοσύστημα της λίμνης Κερκίνης, ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά, το ιστορικό οχυρό Ρούπελ και η Γραμμή Μεταξά, τα βυζαντινά μοναστήρια, καθώς και ο σπουδαίος αρχαιολογικός πλούτος της Αμφίπολης με τον Τύμβο Καστά, όπως και το σπήλαιο Αλιστράτης.
Πρόκειται για σημεία ιδιαίτερου φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με μεγάλες δυνατότητες τουριστικής και οικονομικής αξιοποίησης.
Τέλος, αναφέρθηκα στην ανάγκη βελτίωσης των βασικών υποδομών, με αιχμή το σιδηροδρομικό δίκτυο και την προοπτική δημιουργίας προαστιακής σύνδεσης των Σερρών με τη Θεσσαλονίκη. Ένα έργο ζωτικής σημασίας για τη διασύνδεση, την κινητικότητα και την εξυπηρέτηση των πολιτών.
Η συνάντηση υπήρξε ουσιαστική και εποικοδομητική. Ως Δημοτική Αρχή, μεταφέραμε την ανάγκη για έναν συγκροτημένο εθνικό σχεδιασμό, που θα αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια και ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα, με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα και δίκαιη κατανομή πόρων. Έναν σχεδιασμό που θα αναστρέψει τη φθίνουσα πορεία και θα αναδείξει τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου μας.

